Page 45 - 2012-01-20

This is a SEO version of 2012-01-20. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »
|
43
The SHC has nearly doubled Perimeter’s physical size, as well as
its research and training capacity, making it the largest centre for
theoretical physics research in the world.
The expansion project included major upgrades to the Institute’s
library, online resources, and technology infrastructure. Perimeter
has launched a major research-technology infrastructure program,
led by Erik Schnetter, a physicist and expert in the development of
scientific computing platforms. Through customized computational
tools, access to high performance computing, telepresence
technology for long-distance collaboration, and high quality video
capture and archiving of all scientific events, the Institute aims to be
a leader in the use of information technology to support research.
Ontario’s Ministry of Research and Innovation and the Government
of Canada via the Canada Foundation for Innovation provided a total
of $20.8 million toward the expansion, supplemented by private
funds raised by the Institute.
A REFLECTIVE VIEW
For us, this was a project of a lifetime: to envision
a physical space and building form that could
simultaneously reflect, enhance, and inspire some
of the most amazing, cutting-edge research and
scientific collaboration in the world.
We designed the Stephen Hawking Centre at
Perimeter Institute to be as innovative and as bold
as the research. We like to think we succeeded
in providing a felt architectural space that reflects
the immense complexity of the scientific research
artfully and beautifully.
It is a thrill to experience the completed centre − it
feels as if the passion and science of the researchers
is expressed in the form and light, the space and the
openness of the mass and structure. This facility will
always be a source of great pride, inspiration, and
accomplishment for our office.
− Stephen Teeple and Bernard Jin,
Teeple Architects
“It is inspiring to see that this building is so
beautiful and that it welcomes the public in the
way that it does.”
– Frank Wilczek, 2004 Nobel Prize winner
Photo credit:
Scott Norsworthy